Het weer en klimaat in Letland

Het weer en klimaat in Letland

Letland heeft een gematigd klimaat met koele zomers en koude winters. Er is weinig regen, waardoor de lucht in de zomer droog en stoffig is. De gemiddelde temperatuur varieert tussen 0°C in de winter en + 20°C in de zomer. De kouste maand is januari met een minimumtemperatuur van -5°C. De warmste maand is augustus met een temperatuur van +20°C. De gemiddelde jaarlijkse neerslag is 693 mm, en de meerderheid van de neerslag komt in de lente. Letland heeft ook meerdaagse periodes van neerslag in de zomer en wintermaanden. Over het algemeen is het klimaat in Letland redelijk vochtig met relatief warme zomers.

Letland heeft een gematigd landklimaat, dat over het algemeen mild is. Het klimaat wordt meestal beïnvloed door de Zwarte Zee en de Golf van Riga. Er zijn korte, vochtige zomers en lange, koude winters. De zomermaanden in Letland zijn meestal relatief warm, met temperaturen die doorgaans tussen de +15 en +25 graden Celsius liggen. Dit varieert echter sterk naargelang de regio. De wintermaanden zijn meestal zeer koud met temperaturen die meestal onder het vriespunt liggen.

De neerslagsom in Letland varieert tussen 400 mm in het westen en 600 mm in het oosten. De neerslag komt in de lente, maar Letland heeft ook meerdaagse periodes van neerslag in de zomer en de wintermaanden. Over het algemeen is het klimaat in Letland redelijk vochtig met relatief warme zomers. De luchtvochtigheid ligt doorgaans tussen 70% en 80%. Bovendien kan de temperatuur in de zomermaanden gemakkelijk stijgen tot boven de +30 graden Celsius.

In Letland zien we gemiddeld lange, relatief warme zomers met hoge luchtvochtigheid. Dagtemperaturen stijgen gemakkelijk boven de +30 graden Celsius. De gemiddelde wintertemperaturen variëren van -1,5 tot -13 graden Celsius. Neerslag is vrij zeldzaam tijdens de wintermaanden en de winterperiode is vrij droog. Regenachtig weer is eerder kenmerkend voor de zomermaanden. De meeste neerslag vindt plaats tussen juni en augustus. Het hele jaar door is de luchtvochtigheid vrij hoog. De atmosferische luchtvochtigheid ligt meestal tussen de 70% en 80%.

Reacties zijn gesloten.